Haber

Lula Çin’de: ABD doları hegemonyasının deli gömleğinden çıkalım

Latin Amerika2000’li yılların başında sol kuşağın saygın liderlerinden biri, Brezilya Devlet Başkanıdönüş Luiz Inacio Lula da Silva, ilk iş Amerika Birleşik Devletleri ve müttefiklerinin Rusya-Ukraynapolitikalarını eleştiren ve BRICS’tebaşrolü oynayan, UNASUR’atekrar gir ortak Latin Amerika para birimigöreve başladıktan sonra Fayansziyaret.

Çin ve RusyaDolar hegemonyasını ortadan kaldırmak amacıyla Çin’e yaptığı ziyarette selam gönderen Dr. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron “Avrupa, ABD dolarının egemenliğine olan bağımlılığını azaltmalı”Mesajını daha da yukarılara taşıyan Lula, gelişmekte olan ülkeleri uluslararası ticarette doları terk etmeye ve ulusal para birimlerine geçmeye çağırdı.

Bugün Pekin’in Tiananmen Meydanı’ndaki Halk Kahramanları Anıtı’naÇelenk koyan Brezilya Devlet Başkanı, ardından Büyük Halk Salonunda Başbakan Li Qiang ilebir araya geldi ve Devlet Lideri Xi Jinpingsohbete girdi.

Dün Şanghay’dan Çin’ebaşlayan Latin Amerika’nın en büyük ekonomisinin başı 2011-16 ortalarında Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff “BRICS bankası”Ayrıca şöyle bilinir Yeni Kalkınma Bankası’nın (NDB)Atanması vesilesiyle düzenlenen etkinlikte yarım saatlik bir konuşma yaptı, Huawei ve diğer dev Çinli şirketlerMerkezlerini ziyaret ederek yöneticileriyle görüştü.

‘Bu soruyu her gece kendime soruyorum’

NDB konuşmasında aşırı sağcı selefi kaydeden Jair Bolsonarofark “Brezilya’nın dünyadaki değerli kararlara dahil olmadığı zamanlar geçmişte kaldı. Açıklanamayan bir yokluğun ardından, uluslararası sahneye geri döndük”Lula’nın dediği gibi, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan BRICS grubuDolara karşı ticarette alternatif bir para birimi aramaya davet ederek şunları söyledi:

“Her gece kendime şu soruyu soruyorum: Neden tüm ülkeler ticaretlerini dolara dayandırmak zorunda? Neden kendi para birimimizle ticaret yapamıyoruz? Altın standardı ortadan kalktıktan sonra doların (rezervin) para birimi haline gelmesine kim karar verdi?”

BRICS para birimi çağrısı

“Herkes tek para birimine bağımlı”şikayetçi solcu lider, ‘Brezilya ile Çin, Brezilya ve diğer ülkeler arasındaki ticari ilişkileri finanse edecek bir para birimi’önerisini yaptı:

“BRICS bankası gibi bir banka neden Brezilya ile Çin, Brezilya ve diğer BRICS ülkeleri arasındaki ticareti finanse edecek bir para birimine sahip olamıyor?… Bugün ülkeler kendi para birimleriyle ihracat yapabilecekken, ihracat yapmak için dolar kovalamak zorunda kalıyor.”

‘Gelişmekte olan ülkelerin ortak eyleminde kilometre taşı’

Portekizce “NDB’yi oluşturma kararı, gelişmekte olan ülkelerin ortak eyleminde bir dönüm noktasıydı… Bu bankanın oluşturulması, gelişmekte olan ülkeler birliğinin dünya için ilgili sosyal ve ekonomik değişiklikleri üretme yeteneğine sahip olduğunu gösterdi”Tweet atan Lula, konuşmasında şu ifadelerin de altını çizdi:

“NDB, Küresel Güney’in en büyük bankası olmak için tüm koşulları yerine getiriyor. İlk kez, kuruluşunda gelişmiş ülkelerin katılımı olmadan bir küresel kalkınma bankası kurulmuştur. Bu nedenle, klasik kurumlar tarafından gelişmekte olan ekonomilere dayatılan normların prangalarından kurtulmuştur. Ve dahası: Projeleri yerel para biriminde finanse etme olanağına sahip.”

IMF’ye alternatif teklif

Uluslararası Para Fonu (IMF) ‘iyileşmek’kredi karşılığında Brezilya’nın komşusu ArjantinSolcu lider ayrıca, nakit sıkıntısı çeken ülkelerde insanları vuran son derece sert kemer sıkma önlemleri uyguladığını hatırlattı. ,dedi ki:

“Hiçbir banka, IMF’nin şu anda Arjantin’de yaptığı veya uzun süredir Brezilya’da ve her üçüncü dünya ülkesinde yaptığı gibi ülkelerin ekonomilerini boğmasın. Hiçbir lider ülke, borçlu olduğu için boğazına bıçak dayanamaz. “

Brezilya Devlet Başkanı “BRICS bankası”IMF’ye alternatif olarak “Gelişmekte olan ekonomilerimizi, bizi yönetmek isteyen klasik finans kurumlarına boyun eğmekten kurtarabilir”dedi.

‘Doları devre dışı bırakacak ticaret mekanizmalarının hedefi’

Çin ziyaretinde Lula’ya eşlik eden 40 kişilik heyetin bir üyesiydi. Brezilya Maliye Bakanı Fernando Haddadiçinde ‘Brezilya, gelişmekte olan ülkeler için doların kullanımını devre dışı bırakacak ticaret mekanizmaları oluşturmayı hedefliyor’ belirtilmiş. haddad “Bunun avantajı, işleme dahil olması gerekmeyen bir ülkenin para biriminde ticari işlemler yürütmenin dayattığı deli gömleğinden kaçınmaktır.”söz konusu.

2003’ten 2010’a kadar Brezilya’yı da yöneten 77 yaşındaki Lula, Amerika Birleşik Devletleriziyaret ederek Başkan Joe Biden iletanışmıştı.

Uluslararası ticari işlemlerde yuan’a geçiş

Lula’nın Çin ziyareti Uluslararası ticari işlemlerde Pekin’in kendi para birimi ‘renminbi’arasında (yuan)kullanımını giderek daha fazla teşvik ettiği bir zamanda geldi.

ABD ve müttefikleri tarafından Ukrayna gerekçesiyle büyük bir yaptırım kampanyasına maruz kalan Rusya, geçtiğimiz ay yuanı birincil rezerv para birimlerinden biri olarak kabul ettiğini açıklamış, Batı finans sistemindenBu, kademeli olarak farklılaştığının bir işaretiydi.

Çin, 2009’dan beri Brezilya’nın en büyük ticaret ortağı oldu ve iki ülke arasındaki ticaret hacmi geçen yıl 150 milyar dolarlık rekor seviyeye ulaştı.

Brezilya ve Çin arasında dolarsızlaştırma anlaşması

geçen ayın sonunda Brezilya ve Çindoları baypas ederek doğrudan ticari ve finansal işlemler yapmak üzere anlaşmaya vardıklarını açıklayan, Çin ve Rusyabaşkanlığında dedolarizasyonaivme kattı.

Bunun için Rio merkezli Çinli banka Banco BOCOM BBM, Çin ve Brezilya arasındaki renminbi ticaret anlaşmalarını desteklemek için SWIFT’eBir alternatif olan Çin’in sınır ötesi bankalararası ödeme sistemi CIPS’ebağlanacak

‘ABD’yi 150 milyar dolarlık likiditeden mahrum edecek’

Uzmanlar, Çin ve Brezilya, yuan’ı reai’ye çevirerek doğrudan ticari ve finansal işlemler yürütüyor ve bunun tersi de geçerli., ABD’yi 150 milyar dolardan fazla likiditeden mahrum edecek.değerlendirmesini yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu