Haber

Hocalı katliamı New York’ta anıldı

YENİ Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı şehrinde 1992 yılında aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 613 kişinin katledildiği katliamın 31. yıl dönümünde New York’ta anma programı düzenlendi.

Columbia Üniversitesi’nde düzenlenen “Barış ve Savaş Yoluyla Ermenistan ve Azerbaycan” başlıklı programa ABD’li tarihçi Prof. Michael Gunter ve North Carolina Üniversitesi’nden öğretim görevlisi Ali Askerov konuşmacı olarak katıldı.

Hocalı kurbanlarına saygı duruşuyla başlayan programda kürsüye gelen Michael Günter, Hocalı katliamının ABD’de pek bilinmediğini belirterek, “ABD’de çok az kişi duymuş. 600’den fazla saf sivilin katledildiği Hocalı olayı.katliam.” söz konusu.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında Sovyetler Birliği’nden sonra ortaya çıkan çatışmaların çok az bilindiğini ve anlaşıldığını kaydeden Günter, “İki ülkenin ortasındaki bu sorunu daha objektif bilmeliyiz çünkü bu aslında sadece dünyadaki muhatapları için geçerli değil. dünya değil, aynı zamanda eski Sovyetler Birliği’nden sonra ortaya çıkan günümüz Ukrayna’sında da durumu anlamak için bir tohum.” ifadelerini kullandı.

Ali Askerov da konuşmasında Hocalı katliamının Azerbaycan tarihindeki yeri ve halkı için ne anlama geldiğine dair açıklamalarda bulundu.

Programa Türkiye’nin New York Başkonsolosu Reyhan Özgür, Azerbaycan’ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği’nden diplomatlar, öğrenciler, Türk ve Azerbaycan toplumundan temsilciler de katıldı.

Hocalı katliamı

Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Azerbaycan’a karşı toprak iddialarına başlayan ve taarruza geçen Ermeniler, 1991 yılının son günlerinde kuşatma altına alınan ve bölgenin tek havalimanına sahip olan Hocalı’yı işgal etmek için harekete geçtiler. stratejik değere sahiptir.

Aylarca süren saldırıların ardından 26 Şubat 1992’de Hocalı’ya giren Ermeni güçleri, 106’sı kadın, 70’i yaşlı ve 63’ü çocuk olmak üzere toplam 613 savunmasız Azerbaycan vatandaşını katletti.

Katliamdan 487 kişi ağır yaralı olarak kurtulurken, Ermeni güçleri 1275 kişiyi esir aldı, 150’si hala bilinmiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu